Hvilke sexsygdomme findes der?

Sex kan være dejligt. Nogle gange så dejligt, at du måske glemmer at bruge beskyttelse. Nogle sexsygdomme giver symptomer, mens andre ikke gør, så gå til lægen, hvis du er det mindste i tvivl, om du kan være smittet. Hvis du har haft ubeskyttet sex, er det altid en god idé at blive testet.

Klamydia

Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme blandt unge i Danmark. Du kan ikke se, om din partner har klamydia, og måske ved hun eller han det ikke engang selv, for det er de færreste, der får symptomer.

Hvis du er blevet smittet, er det derfor ikke sikkert, du kan mærke det. Hvis du er i tvivl, om du måske er blevet smittet, så snak med din læge eller tag forbi en sexsygdomsklinik og bliv testet. Drenge bliver typisk testet ved hjælp af en urinprøve (det vil sige, at man tisser i en kop). For piger foregår testen ved, at lægen tager en podning fra skeden eventuelt kombineret med en urinprøve. Det gør ikke ondt at blive testet.

Hvis du er så uheldig at være smittet, får du en recept på nogle piller hos din læge, og så er du kureret igen. Hvis du vil undgå at blive smittet igen, skal du huske at bruge prævention næste gang.

 

Kønsvorter

Hvis du har kønsvorter er du blevet smittet med hpv. Hpv er et virus, der også kan give livmorhalskræft og andre kræftformer. Du undgår kønsvorter og hpv ved enten at blive vaccineret eller ved at beskytte dig under sex med kondom eller slikkelap.

Både piger og drenge kan blive vaccineret mod kønsvorter (hpv) hos deres læge som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram. Snak med dine forældre og din læge om, hvorvidt vaccinen er noget for dig.

Hvis du har fået kønsvorter, skal du gå til din læge og få dem behandlet. Der er flere forskellige måder at behandler kønsvorter på, man kan pensle dem, brænde dem, fryse dem. Men man kan ikke fjerne virusset fra kroppen, når man først har fået det.

 

Herpes

Herpes er et virus, der kan give sår på læben (forkølelsessår) eller på kønsdelene. Sygdommen smitter via det sår, man får, når man har et udbrud. Hvis man først har fået virusset, ligger det altid i kroppen, også selvom man ikke har udbrud af sår. Herpes er meget smitsomt, og man skal derfor passe rigtig godt på, når man har et udbrud. Når såret er fremme (hvad enten det er på læberne eller kønsdelene) skal man derfor undgå at kysse, have sex og oralsex.

Man kan få forskellige cremer på apoteket i håndkøb, som kan smøres på læberne for at forkorte udbruddet. Man kan også få et gennemsigtigt plaster, som sættes direkte på såret for at undgå smitte og bakterier – det skulle forkorte udbruddets længde. Udbrud på kønsdelene kan behandles med medicin, man får på recept hos sin læge.

 

Andre sexsygdomme

Der findes en række andre sexsygdomme, som du også kan blive smittet med, hvis du ikke bruger beskyttelse. Det kan være gonoré, syfilis, hiv, fnat, fladlus, mycoplasma m.fl. Så det er en god idé, at overveje beskttelse, inden du har sex med en partner.

Hvis du ikke har fået svar på dine spørgsmål ved at læse artiklen, kan du stille spørgsmål på chatten, på telefonen eller i brevkassen.