Hvornår kan man begynde på p-piller?

Man kan begynde på p-piller, når man kommer i puberteten og bliver seksuelt aktiv. Man skal en tur til lægen og få en recept og snakke om, om p-piller er den bedste præventionsform for dig. P-piller er 99% sikre, hvis de tages rigtigt, men der er mange andre gode præventionsformer, hvis p-pillerne ikke er sagen for dig.

Du kan starte på p-piller, når du kommer i puberteten – det er typisk, når man er 12-14 år gammel. Man anbefaler, at man er fuldt udvokset, inden man starter på p-piller, så det er lægen, der afgør om p-piller er egnede til dig, der hvor du er i din udvikling. Som oftest giver man dem først fra 15-års-alderen.

Der kan være flere grunde til, at man gerne vil begynde på p-piller. Det kan være fordi, man har en kæreste, som man har sex med og gerne vil beskytte sig mod at blive gravid. Det kan også være, hvis man har meget kraftige, smertefulde eller uregelmæssige menstruationer, eller hvis man har store problemer med bumser, for det kan p-pillerne hjælpe på.

 

Besøg hos lægen

For at få p-piller skal du have en recept fra en læge. Hvis du ikke har haft sex endnu, behøver du ikke få en underlivsundersøgelse for at få p-piller, men lægen tilbyder det muligvis. Det er for at sikre, at dit underliv ser ud som det skal, og at p-piller er den bedste præventionsform for dig.

 

Skal forældrene vide det?

Hvis du er over 15 år, kan du godt få p-piller, uden dine forældre ved det. Hvis du er under 15 år, har lægen pligt til at informere dine forældre. Lægen vil dog vurdere i det enkelte tilfælde, om der kan være nogle særlige årsager til ikke at fortælle det til dine forældre. Hvis det fx kan føre til alvorlige konflikter med dine forældre, kan lægen undlade det. Det kan dog være rart at snakke med sine forældre om prævention, også selv om det kan virke pinligt og akavet.

 

Hvordan beskytter p-piller?

P-piller indeholder hormoner, der påvirker din ægløsning og din livmor, sådan at du ikke kan blive gravid. Typisk spiser man den første p-pille på sin første menstruationsdag og fortsætter de næste 21 dage. Derefter har man en pause på 7 dage, hvor man får menstruation, og så spiser man p-pillerne igen. Man kan hverken blive gravid, mens man spiser pillerne eller i pausen mellem pillerne. P-piller yder 99% sikkerhed, hvis man spiser dem rigtigt. Du skal dog huske, at p-piller ikke beskytter mod sexsygdomme.

Der er forskellige typer p-piller, minipiller, p-stav, p-ring m.v. Du kan snakke med din læge om de forskellige muligheder.

Hvis du ikke har fået svar på dine spørgsmål ved at læse artiklen, kan du stille spørgsmål på chatten, på telefonen eller i brevkassen.