Menstruation

Af Pige på 14 år

Hej! Jeg er en pige på 14 år, der har haft sin mens i lidt over et år. Lige siden jeg fik menstration, har jeg blødt rigtig meget. Jeg bruger de største tamponer der findes, men alligevel bløder jeg igennem. Skal siges jeg skifter min tampon hver time, da jeg ellers ville bløde igennnem. Håber i kan hjælpe!


Svar
Hej, 

Det lyder til, at din menstruation fylder meget for dig, når du skal skifte tampon en gang i timen - det er okay, hvis du synes det er træls. Det er dog vigtigt at huske, at den måde man har menstruation, er helt forskelligt fra person til person. Nogle bløder meget i kort tid, nogle bløder lidt i længere tid, nogle bløder meget i lang tid, og nogle bløder næsten ikke - og så er der dem imellem, eller dem hvor det kan skifte fra gang til gang.. Der er ikke noget der er mere rigtigt end noget andet. 

Du skriver, at du har haft menstruation i lidt over et år, og det er helt almindeligt, at ens krop skal vende sig til at have menstruation i starten. Der kan snildt gå 2 år før ens krop ens menstruation har fundet sit eget lejde. Det kan altså være et spørgsmål om tid, før du bløder lidt mindre når du har menstruation. 

Det du kan prøve at gøre nu og her er at kombinere f.eks. tampon og bind hvis du ikke vil bløde igennem. Måske det kan gøre, at du ikke bløder igennem. Udover det, er det værd at sige, at der ikke er noget i vejen med at bløde igennem. Det kan virke ubekvemt i nogle situationer, men menstruation er helt naturligt, og ikke noget man bør føle sig utilpas over. 

På lang sigt hvis det fortsætter og det generer dig, kan du vælge at kontakte din læge for at høre hvilke muligheder du ellers har. F.eks. virker hormonspiral, udover at være en præventionsform, også menstruationsregulerende, og mange oplever at bløde mindre og have mindre smerter under menstruation. Hvis du vil overveje at bruge hormonel prævention alene som menstruationsregulering kan du tænke over hvor meget din menstruation påvirker din hverdag og velvære sammenlignet med de ting der er forbundet med prævention; pris, mulige bivirkninger, osv. 

Vi håber du kunne bruge svaret, men hvis det har givet anledning til nye spørgsmål eller ting du har behov for rådgivning til er du velkommen til at skrive igen, eller kontakte en rådgiver på telefon eller chat på alle hverdage mellem kl. 15-19. 

xx108

 
Gå tilbage til brevkasse