Det gør ondt at bruge tampon, hvad gør jeg forkert?

Af Pige på 14 år

Hej Jeg vil rigtig gerne begynde at bruge tampon, men når jeg prøver at sætte den op gør det rigtig ondt og begynder at svie. Er der noget jeg kan gøre forkert? Kan jeg sætte den op i det forkerte hul? Er det meningen det skal gøre ondt


Svar
Hej,

Der kan være flere grunde til, at det kan være svært at få en tampon op. Men det skal ikke gøre ondt. Du skal faktisk ikke kunne mærke, at du har den i eller sætter den op. Hvis du kan, så skal du tage den ud igen og prøve at sætte den op på en anden måde.
Dog kan det godt føles lidt mærkeligt, hvis ikke man er vant til at have noget op i skeden. Det kan også gøre, at man kommer til at spænde i underlivet, når man skal sætte tamponen op.
Du kan prøve at øve dig ved at putte en finger ind en gang dagligt, så skeden vænner sig til at nogen rør ved den og til at der er noget inde i den.

Der plejer at være en brugsanvisning på tampon-pakken og ellers kan du google ’tampon’ og ’vejledning’ eller se denne video, hvor en kvinde viser, hvordan man sætter en tampon op: https://vimeo.com/98849660 

Det kan være en god ide at bruge tamponer med indføringshylster, da disse er lettere at føre op i skeden.

Det er derudover vigtigt, at du at finde en position, hvor du ikke står og spænder i underlivet, for ellers kan det være svært at føre det op. Du kan f.eks. sætte den ene fod på låget af toilettet eller sætte dig på hug. På den måde er det måske også lidt lettere at komme til og sætte tamponen op.

Der findes også forskellige størrelser og tamponer at vælge imellem, så en god ide, kan være, at du prøver med den mindste størrelse, her til at starte med.

Vi håber, svaret kan hjælpe dig. Ellers er du velkommen til at chatte eller ringe til os hverdage kl. 15-19. Telefonnummeret er 70 20 22 81
Hilsner fra Sexlinien, XX105
Gå tilbage til brevkasse