Gode råd til prævention/spiral

Af Pige på 17 år

Hej Privatsnak Jeg står i den situation at jeg gerne vil have en spiral, og har tænkt både på hormonspiral men især på kobberspiral, da der ikke er de samme bivirkninger. Jeg er 17 år og seksueltaktiv og synes det ville være rart ikke altid at skulle bekymre sig om kondom. Jeg har haft tanker om p-piller men er på samme måde som ved hormonspiralen bange for bivirkninger. Nu vil jeg høre om jeres råd til prævention, samt om det er muligt at få opsat en spiral som 17 årig uden at ens forældre finder ud af det. Generelt er jeg meget tæt med min mor meeeeen lige sex er et emne jeg helst ikke vil tage op med hende


Svar
Hej, og tak for dit spørgsmål!

Det er vigtigt at gøre sig tanker om prævention, når man bliver seksuelt aktiv, så det er dejligt at høre, at du tager stilling til det. Det er meget forskelligt fra person til person, hvilken prævention, der passer en bedst. Udover at læse om råd på internettet, f.eks. vores hjemmeside, er det også noget din læge kan hjælpe dig med. Derudover kan man sagtens ændre præventionsmiddel, hvis man bruger et bestemt præventionsmiddel gennem en periode, som man oplever bivirkninger af. På den måde kan man finde ud af, hvad der passer en bedst. 

Du skriver om vores råd til prævention, især hormonspiral og kobberspiral. Vi har samlet en helt masse viden om prævention på vores hjemmeside, som du kan browse rundt i og læse meget mere om her. Mange er utroligt glade for hormonspiralen, da hormonet virker lokalt (de cirkulerer altså ikke rundt i blodet i hele kroppen, men virker kun omkring dit underliv, hvor de udfører sin funktion - modsat f.eks. p-piller, hvor hormonerne cirkulerer i hele kroppen og derfor kan påvirke en mere). Kobberspiral kan i mange tilfælde give kraftigere og mere smertefulde menstruationer. Du kan også læse meget mere om præventionsformer på denne hjemmeside, minprævention.dk, hvor du også kan tage en test, der guider dig lidt i retning af hvad, der passer til dig.  

Du skriver, at det ville være rart ikke altid at skulle bekymre sig om kondom. Det er dog vigtigt at huske på, at hormonelle præventiosnmidler ikke beskytter med f.eks. sexsygdomme. Så det kan være en idé stadig at bruge kondom, hvis du f.eks. har mange forskellige partnere - eller alternativt blive tjekket for sexsygdomme hver tredje måned eller lignende. 

Når du er under 18 år, har lægen ikke tavshedspligt over for dine forældrene - de skal altså som udgangspunkt informeres om deres børns forhold og sundhed.
Der kan dog være tilfælde, hvor tavshedspligt over for forældrene er nødvendig. Her vil man tage hensyn til dig og forholdet til dine forældrene. For eksempel hvis der er tale om behandling med relation til seksuallivet, som med f.eks. prævention. Derfor kan du fortælle din læge, at du helst ikke vil have, at dine forældre ved det. Dog er det vores anbefaling, at hvis det er muligt, så kan det være rart også at have støtte fra sine forældre - og det er en helt naturlig ting, og en god oplevelse for mange, fordi de fleste forældre er forstående og bare glade for, at du passer på dig selv. 

Vi håber, du kunne bruge svaret. Hvis du vil vide mere, er du altid velkommen til at kontakte os igen på chat eller ved at ringe. Vores telefonnummer er 70 20 22 81 og vi har åbent alle hverdage mellem 15 og 19. 

Med venlig hilsen
Privatsnak, xx139

Hvad synes du?
Vi vil rigtig gerne vide, hvad du synes om at få svaret og hvordan du synes om at bruge brevkassen – OG du får chancen for at vinde to biografbilletter!
Du kan fortælle os din mening ved at besvare et kort spørgeskema her. Det kan besvares på cirka fem minutter. Du kan læse mere om evalueringen af brevkassen her.
Gå tilbage til brevkasse