Nervøs for om jeg har OCD

Af Pige på 14 år

Hej. Jeg er 14 år og jeg er alvorligt bange for at jeg har ocd. Jeg har tænkt over det i nogle år nu og det gør mig virkelig bange. Jeg tror jeg har det fordi der er en masse ting jeg føler jeg bliver nød til at gøre. Jeg tænker ikke at der sker noget ondt hvis jeg ikke gør det men det føltes bare mega ubehageligt hvis jeg ikke gør det. F.eks her den anden dag sad jeg og tegnede og da jeg skulle putte en tusch tilbage i etuiet kunne jeg ikke gøre det for det føltes “forkert” lige meget hvilken vej den vendte og til sidst blev jeg nødt til at ligge den på tværs over kassen med tuscher. Jeg har også prøvet at jeg ikke kan gå den vej jeg skal fordi det føltes “forkert” og hver gang jeg kan mærke noget på min krop (Hår der bevæger sig, kilden eks) SKAL jeg klø det sted jeg kan mærke det. Dette er bare nogle af tingene og der er MANGE flere. Jeg kan ikke modkæmpe det og hvis jeg prøver, begynder jeg næsten at græde. Jeg har prøvet at snakke lidt med mine forældre om det men jeg er bange for at sige det for en fra min klasse har lige fået konstateret adhd og jeg er bange for at de tror at jeg lyver for at få opmærksom hed men det gør jeg ikke. Det fylder rigtig meget i min hverdag og jeg har også taget nogle tests online som siger at jeg sansynligvis har ocd. Jeg ved godt at jeg ikke kan stole på de tests men hvad skal jeg gøre? Disse tanker gør mig virkelig træt i hovedet over at jeg ikke bare kan leve normalt. Jeg har også nogle forskellige “sensory issues” (kender ikke det danske udtryk) som f.eks tørre hænder, min tlf på sofaen, vores bilsæder og meget andet. Disse texture HADER jeg og kan virkelig ikke holde ud. Undskyld hvis denne besked var lang men jeg havde bare lige brug for at få det ud. Så hvad skal jeg gøre? Leve med det eller sige det til mine forældre? Jeg kan ihvertfald ikke modkæmpe det.


Svar
Hej og mange tak for dit spørgsmål og for at dele dine tanker med os.

Ud fra de ting du skriver, lyder det til at dine tanker om måske at have OCD er noget, der fylder meget for dig. Det kan vi godt forstå, hvis de gør.
Når man går rundt og føler, at der er nogle bestemte ting eller rutiner man skal gøre, som fylder som det gør for dig, er det en rigtig god idé at sige det højt, så man kan få noget hjælp til, hvordan man kan håndtere det. Så hvor er det godt at du har taget dig mod til at række ud efter hjælp ved at skrive herind til os.
Du skriver, at du har prøvet at fortælle det til dine forældre, og det er rigtig godt at du har prøvet at fortælle det til dem, så de kan hjælpe dig. Vi kan godt forstå, at det kan være svært at fortælle dem om, hvordan du har det. Når noget kan føles svært at sige højt, kan det f.eks. nogle gange være lettere at fortælle det på skrift. Du beskriver din situation på en rigtig fin måde i dit brev til os - måske du kan vise dit brev til dine forældre og derigennem fortælle dem om, hvordan du har det? Det er nemlig rigtig godt, at de får det at vide, så de sammen med dig kan finde frem til hjælp, der vil være godt for dig. Det kan eksempelvis være ved at tale med din læge. Din læge kan nemlig hjælpe dig med at henvise til relevante behandlingsmuligheder. Du kan også tjekke OCD-foreningen ud - de har også en rådgivning, du kan tale med, som er mere erfarne indenfor viden om OCD end vi er.

Du skriver desuden, at du er bange for, at andre ikke vil tro på dig, hvis du fortæller om dine tanker om OCD, fordi din klassekammerat har fået konstateret adhd? Der er rigtig  mange, som har brug for at tale med en voksen, når de har det svært. Uanset om de har en diagnose, møder udfordringer i livet eller bare har brug for at blive lyttet til. Du har uanset hvad ret og krav på at fortælle om, hvordan du har det til dine forældre, så de kan hjælpe dig med dét du har brug for.
 
Vi håber at vores svar har givet dig nye perspektiver på din situation. Ellers er du meget velkommen til at skrive ind igen. Du kan også chatte med os eller ringe på 70 20 22 66 alle hverdage mellem kl. 15-19.
Hilsen Sexlinien, xx133

Hvad synes du?
Vi vil rigtig gerne vide, hvad du synes om at få svaret og hvordan du synes om at bruge brevkassen – OG du får chancen for at vinde to biografbilletter!

Du kan fortælle os din mening ved at besvare et kort spørgeskema her. Det kan besvares på cirka fem minutter. Du kan læse mere om evalueringen af brevkassen her.
 

 
Gå tilbage til brevkasse