sveder unormalt meget

Af Pige på 14 år

Jeg sveder unormalt meget. Og jeg får nogen gange svedpletter selvom jeg fryser. Hvad kan jeg gøre mod det?


Svar
Hej! Det lyder rigtig irriterende, men det kan være normalt, at man begynder at svede anderledes, når man kommer i puberteten samt at ens sved begynder at lugte på en anden måde. Det er hormonerne som gør det. De kan også betyde, at du får svedpletter selvom du fryser. I puberteten dannes der rigtig mange hormoner i kroppen, mens dannelsen af hormoner bliver lidt lavere igen efter puberteten stopper. Derfor kan problemet måske også gå over af sig selv indenfor nogle år eller det kan blive mindre.

Hvis det er puberteten og hormonerne som gør det, er der ikke rigtig noget, du kan gøre. Du kan sørge for at bade regelmæssigt og bruge deodorant, så dit sved ikke lugter. Du kan også prøve at klæde dig så tøjet ikke sidder stramt på kroppen - på den måde kan din krop bedre ånde og sveden fordampe nemmere uden at sætte sig så meget i tøjet.

En anden grund til at man kan svede ekstrameget kan være, at nogle mennesker kan have ekstramange svedkirtler, fx under armene. Hvis man er stærkt plaget af sved og det hæmmer dig socialt, ødelægger dit tøj, osv., kan man henvises og få det undersøgt og behandlet. Hvis du tænker, at det er sådan for dig, skal du prøve at tale med din læge om det. Har du evt. prøvet at tale med dine forældre om det? 

Har du flere spørgsmål, kan du skrive igen - eller du kan ringe eller chatte med en rådgiver på hverdage mellem kl. 15-19.
Hilsen Privatsnak, XX7.

 
Gå tilbage til brevkasse