Hvornår kommer puberteten?

Af Pige på 13 år

Jeg er overhodet ikke kommet i pupertet endnu og synes snart alle mine veninder er. Jeg har ikke fået mens endnu og jeg er overhodet ikke udviklet men det er mine veninder. Jeg kan ikke la vær med at være vildt utålmodig for hvornår kommer det? Ved ikke, der er måske en lille ting. Jeg har lagt mærke til at jeg er begyndt og blive våd hvis jeg fx ser noget frækt på computeren eller hvis jeg er med en veninde på toilet i skolen og ser hende på wc. Eller noget. Er det måske tegn på at min pupertet snart kommer? Gider snart ikke vente mer.


Svar
Hej med dig og tak for dit spørgsmål.

Det er forskelligt fra person til person, hvornår man kommer i puberteten
For piger og personer med en livmoder begynder puberteten omkring 12-årsalderen og varer frem til de ca. er 18 år. For drenge og personer med en penis begynder puberteten omkring 13-års alderen, til de er ca. 20 år. Pubertet er både en fysisk og en psykisk udvikling, der sker. Den fysiske udvikling er f.eks. at udvikle bryster, få kropsbehåring, menstruation og udflåd. Den psykiske udvikling er f.eks. humørsvingninger, at have mange følelser, eller at få lyst til sex.  

Vi forstår godt, hvis du føler dig utålmodig, hvis dine veninder er i puberteten. Men der er ikke noget forkert ved dig, fordi de måske er "længere" fremme i udviklingen, end du er lige nu. 
Du skriver at du er begyndt at blive våd, når du ser noget frækt på computeren eller ovre i skolen. Det kunne godt tyde på, at du faktisk allerede er ved at gå i puberteten og har fået udflåd - som er et tegn på pubertet og kropsudvikling. Udflåd er væsken, der kommer ud af skeden. Ofte har man udflåd i et år eller op til to før man får menstruation første gang. Så det lyder som om, at du ikke behøver at vente så meget mere før du får menstruation og at din pubertet allerede er ved at gå i gang.
Vi håber, at du fik svar på dit spørgsmål. Ellers er du altid velkommen til at skrive/ringe ind igen. vi har åbent alle hverdage fra kl. 15 - 19 på telefon: 70 20 22 81.

Hilsen Privatsnak
xx133
Gå tilbage til brevkasse