Var det et overgreb?

Af Pige på 18 år

Hej Privatsnak. I sommeren 2022, datede jeg en fyr. Jeg fik følelser for ham, og han sagde, at de var gengældt fra hans side. Jeg mødte hans familie, og jeg troede, at vi var på vej til at blive kærester. Vi opførte os hvert fald som kærester. En dag, var jeg med ham til noget, der interesserede ham (i frygt for, at han skulle se dette, kommer jeg ikke nærmere ind på, hvad det var - men det er også ligegyldigt for historien). Vi kom sent hjem, faktisk var det nærmere morgen end nat, da vi kom hjem og skulle overnatte hos ham. Det var faktisk den aften, jeg for første gang fortalte ham, at jeg havde stærke følelser for ham, og han sagde, at de følelser var gengældt. Da vi kommer hjem, går vi i seng med det samme. Han vidste udemærket, at mine bryder var min største usikkerhed, og at jeg ville have min bh på, når vi havde sex, hvilket han havde sagt, at han respekterede. Vi lagde os i sengen, og jeg troede bare, at vi skulle sove, for ingen af os lagde op til sex (vi havde haft sex før denne nat, skal det siges). Da jeg sætter mig op i sengen for at tage min t-shirt af, sætter han sig også, og han begynder at knappe min bh op. Jeg siger så, at jeg gerne vil have, at han ikke tager mim bh af. Jeg ville gerne have sex, men ikke uden bh på. Han fortsætter med at prøve og tage min bh af, selvom jeg siger nej til det flere gange. Til sidst gav jeg op, fordi han ikke lyttede. Vi havde sex uden bh, og jeg syntes virkelig ikke, at det var rart, for jeg var meget usikker. Jeg ved ikke, om han har opfattet det som om, at jeg gerne ville. Om jeg har grinet. Om jeg har gjort noget andet, som indikerede, at det var okay, at han blev ved. Jeg ved bare, at det ikke var rart for mig, at jeg sagde fra op til flere gange. Og ikke mindst, at han vidste, at jeg ikke var klar til, at han skulle se mine bryster endnu. Efterfølgende, blev han meget kold overfor mig. Gad mig egentlig ikke rigtig, med mindre jeg “ville” sende letpåklædte billeder eller have sex. Det er stoppet mellem os nu, af forskellige årsager. Mit spørgsmål er bare, om man kan se den situation, jeg lige har beskrevet, som et seksuelt overgreb? Jeg har fortalt mine forældre og psykolog det for nylig, og de siger, at det er et overgreb. Men jeg har svært ved selv at acceptere, at det er det? Også fordi, jeg kunne jo ses med ham efterfølgende. Hvis det i så fald er et overgreb, bør jeg så melde ham? Eller er det spild, når der ikke er nogle konkrete/tekniske beviser? (Jeg er forresten ikke mindreårig). Jeg har så svært ved, hvordan jeg overhovedet føler omkring hele denne situation… Hilsen en meget forvirret pige.


Svar
Hej, og tusinde tak for dit spørgsmål og for at dele din historie med os. Det er enormt modigt af dig.

Det du beskriver, har uden tvivl været en ubehagelig oplevelse, og ud fra din beskrivelse, har du bestemt fået overtrådt dine grænser.  Hvorvidt der har været tale om et overgreb, handler i det her tilfælde ikke om andres vurdering, men om din egen. Hvis det for dig føltes som et overgreb, så var det et overgreb. Når du har været så påvirket af det som du har været, og er. Så er disse følelser jo ægte, og ingen kan tage de følelser fra dig, og fortælle dig at det du oplevede bare var en bagatel. Vi er jo vidt forskellige mennesker, med forskellige grænser og forskellige oplevelser med i bagagen. Hos Sexlinien er vores holdning at der aldrig skal indgå pres i forbindelse med sex. Og uanset om du grinede eller ej, så er det jo stadig ham der fra starten ikke har respekteret dit nej, og sat dig i en meget ubehagelig situation. Han viste at du ikke var klar til det. Ord har jo betydninger, og det kan sagtens være meget svært at forlige sig med ordet overgreb. Måske kan man føle at situationen bliver endnu værre af at benytte ordet? Måske kan man stadig ikke tro på, at man har ret til at føle det som man føler. Der kan være forskellige årsager. Vi er rigtig glade for at høre at du rent faktisk får hjælp, og at du kan sætte ord på oplevelsen. Oplevelsen er din, og historien er din. Og vi tænker faktisk at vi her på Sexlinien hverken kan, eller vil fortælle dig, om du bør anmelde episoden, eller kalde det for et overgreb. Det er fuldstændig normalt, at opleve at følelserne er svære at forstå og håndtere, når man har været ude for en grænseoverskridende episode, som er begået af en man kender, og også en som man måske også har haft følelser for, og haft gode oplevelser med. Du kan i samarbejde med din psykolog, tale om hvorvidt du efter individuel terapi evt. en dag skulle prøve at opsøge piger/kvinder der har været ude for lignende situation som dig. Det kan for mange give enormt meget mening at få øjnene op for, at man langt fra er alene med sine tanker og følelser. Men det kan godt kræve at man inden dag har fået individuel terapi, da det i nogle tilfælde ellers godt kan være svært at rumme en masse andre menneskers lignende oplevelser. 
 
Du er meget velkommen til også at kontakte os telefonisk, hvis det giver mening for dig. Vi har åbent på alle hverdage ml. 15-19, vores telefonnummer er 70 20 22 81
De bedste hilsner fra Privatsnak
Xx132
 
Gå tilbage til brevkasse