Er jeg for stram?

Af Pige på 16 år

Hej jeg er bange for min første gang fordi jeg føler mig alt for stram. Jeg kan onanere med 1 finger men med 2 gør det ondt og jeg er derfor bange for at når jeg skal have sex kan han ikke få pikken ind. Hvad skal jeg gøre?


Svar
Hej! Tak for dit spørgsmål.
 
Det kan være flere årsager til at man oplever smerte med penetration i skeden. Men der er også mange ting man kan gøre for at bedre det. Hvis man oplever vedvarende smerte så vil vi anbefale man booker en tid ved egen læge for at udelukke om man kunne have en infektion. Og i mellem tiden kan man arbejde med nogle af de ting jeg vil beskrive nedenfor.
 
Lidt generelt om skeden
Skeden er et muskulært rør. Men hvis skeden føles for stram eller snæver, skal man huske på, at skeden faktisk er meget fleksibel og elastisk, når der kan fødes børn gennem den. Smerter kan derfor handle om, at man er gået for hurtigt i gang. Dette kan være hvis du måske mangler noget mere yderlig berøring af andre dele fx bryster, hud og uden for skeden fx klitoris. Det kan også kræve mere glidecreme (vådt er godt) for at det bliver en god oplevelse.
Smerter kan også komme fra at man spænder i de muskler, bækkenbunden består af og som omgiver skedeåbningen. Det er ikke bevidst, at man spænder i bækkenbundsmusklerne. Det kan være som reaktion på en frygt for smerte, en tidligere oplevelse af smerte eller ubehag eller nervøsitet i forbindelse med følelsen af ”noget” i skeden (læs mere om skedekrampe).
 
Lidt tips og tricks
  1. Sørg for at du er rigtig varm, liderlig og våd før du går i gang og øg kun fingerantallet hvis det følelses godt. Hvis ikke du er klar endnu så rør ved dig selv på andre måder og stimuler dig selv mere og så prøv igen senere. Det kan være en gradvis proces. Evt. Brug glidecreme i forbindelse med onani.
  2. Man kan øve sig i at have objekter i skeden og slappe af omkring objektet. Du kan putte glidecreme på dig finger, putte den op i skeden når du er tændt, stramme musklerne i skeden omkring fingeren og slappe af. Gentag. På den måde kan du øve dig i at slappe af i skedens muskler. Du kan øge størrelsen af objektet gradvist og således skabe mere plads. Man kan også anskaffe sig nogle dilatorer på sigt evt. efter du har været til gynækolog, hvis det findes gavnligt.
  3. Du kan lave bækkenbundstræning. Har du hørt og Kegels? Vi har en guide her.
  4. Du kan tage kontakt til egen læge og få en henvisning til en gynækolog.
 
Jeg håber det giver dig nogle redskaber til at hjælpe dig med dit problem. Eller er du velkommen til at skrive eller ringe igen.
Mvh Sexlinien, xx16
Gå tilbage til brevkasse