Hvad sker der med drenge, når de kommer i puberteten?

I puberteten udvikler drenge ansigtshår og får dybere stemmer. Derudover vokser kønsdelene, de begynder at danne sæd og kan få bumser og blive meget trætte.

Pubertet betyder, at man begynder at udvikle sig fra at være barn til at blive voksen. Det sker ikke fra den ene dag til den anden, men er en årelang rejse, der for drengenes vedkommende typisk starter omkring 12-13-år-alderen og slutter, når de bliver cirka 20. Puberteten kan dog også sagtens komme tidligere eller senere og vare længere eller kortere tid.

I puberteten ændrer drengenes kroppe sig og begynder at ligne en voksenkrop med hår og mandlige former. Drengene begynder at producere sæd i testiklerne. I princippet betyder det, at kroppen er i stand til at kunne lave børn.

Hvad sker der med drenge når de kommer i puberteten?

I puberteten vokser drenges tissemand og testikler. Testiklerne begynder at danne sæd, så drengene kan få udløsning og gøre piger gravide. Tissemanden kan blive stiv, uden man selv kan styre det. Bag forhuden på tissemanden dannes der nakkeost. Forhuden er den yderste del af huden på tissemanden, der kan trækkes frem og tilbage. Nakkeost er hvidt eller gult og kan virke cremeagtig eller tørt.

Nogle drenge får lidt bryster, men de forsvinder igen - og de kan få ømme brystvorter . De udvikler ansigtshår, stemmen går i overgang, og de får dybere stemmer.

Drenge får også større muskler og vokser i højden. Éns sved begynder at lugte, man får hår under armene og i skridtet, og nogle begynder at få skæg i ansigtet.. Mange kan føle sig meget trætte og måske få strækmærker, fordi kroppen vokser så hurtigt. Mange får bumser, voldsomme og pludselige skift i deres følelser (glad/ked af det).

Alle de forandringer sker, fordi kroppen producerer hormoner for at kunne udvikle sig. Hjernen udvikler sig også i løbet af puberteten.

 

Er jeg mon ligesom de andre?

Under puberteten er det meget almindeligt at føle sig usikker og forvirret. Man skal vænne sig til alle de nye ting, der sker med kroppen og humøret.

Ofte vil man gerne ligne de andre, og det kan være svært, hvis man er den første eller den sidste, der begynder at få skæg eller hvor stemmen går i overgang.

Det er helt almindeligt at gå rundt med de tanker i puberten - det gør langt de fleste faktisk. Måske kan det hjælpe at snakke med nogen om det - fx venner eller forældre.

Hvis du ikke har fået svar på dine spørgsmål ved at læse artiklen, kan du stille spørgsmål på chatten eller telefonen.