Hvornår får man menstruation og hvad sker der?

Piger får typisk menstruation, når de er mellem 8 og 15 år gamle. Menstruation er en månedlig blødning, der varer 3-7 dage.

Det er forskelligt fra pige til pige, hvornår menstruationen starter. Nogle får menstruation omkring 8-10 års alderen, mens andre får det omkring 15-års-alderen. Begge dele er helt almindeligt.

Nogle kan godt være glade og lidt stolte, når de får menstruation, fordi det er et tydeligt tegn på, at man er ved at blive en voksen kvinde. Andre bliver kede af det og synes, det er besværligt at skifte bind i skolen, og at det kan være pinligt at gå i bad efter gymnastik.

 

Hvor kommer blodet fra?

Menstruationsblod består af en del af livmorens slimhinde og blod fra livmoren. Livmoren sidder i pigers underliv. Farven på blodet kan skifte fra rødt til mørkebrunt og kan også have 'klumper' i. Nogle gange bløder man meget – andre gange bløder man kun lidt.

Blodet kommer ud af skeden. Skede er et andet ord for tissekone. Menstruationen markerer, at pigerne nu er kommet i puberteten , og det betyder, at nu kan de blive gravide.

Hvor tit får man menstruation?

Piger vil oftest have menstruation en gang om måneden til de bliver 50-60-år. Det kan godt tage noget tid, før kroppen husker, at menstruationen skal sættes i gang hver måned, fordi hormonerne svinger meget i puberteten. Derfor oplever mange piger, at der måske går to måneder eller mere mellem deres menstruationer.

 

Hvordan føles det?

Menstruation varer som regel mellem 3-7 dage, og der kommer mest blod ud de første par dage.

Det er meget forskelligt fra pige til pige, hvordan det føles at have menstruation. Nogle får ondt i maven og smerter i lænden. Nogle føler sig mere trætte, end de plejer. Humøret kan også svinge, og man kan blive vred eller ked af ting, som ikke plejer at påvirke én. Andre kan næsten ikke kan mærke, at de har menstruation.

Hvis man har smerter kan det hjælpe at dyrke motion og bevæge sig. Det kan også være rart at lægge sig med en varmedunk på maven. Hvis det er rigtig slemt kan man spise smertestillende medicin.

 

Bind, tamponer og menstruationskop

Når man har menstruation kan man bruge bind, som opsuger blodet. Man kan også bruge tampon eller en menstruationskop i stedet for bind. Tamponen kan sættes op i skeden, og opsuger blodet inden det når til trusserne. Menstruationskoppen er en lille skålformet gummikop, der opsamler blodet og tømmes, når den er fyldt.

Hvis du ikke har fået svar på dine spørgsmål ved at læse artiklen, kan du stille spørgsmål på chatten eller telefonen.