Hvilke billeder må jeg dele med andre?

Næsten alle børn og unge er på sociale medier og deler billeder eller videoer med deres venner. Det er sjovt og viser, man har et godt venskab. Billederne kan være nogle du selv har taget, nogle du har fået fra andre eller komme fra nettet.

Det kan være billeder af søde dyreunger, skøre pranks, sjove situationer eller billeder af dig selv. Tit tænker man næsten ikke over de billeder, man deler. Måske mest over, om man selv ser ok ud på dem. Men det er ikke alle slags billeder, som du må dele med andre.

 

Billeder af dig selv og af andre

Almindelige billeder, du har taget af dig selv, må du gerne dele med andre. Og andre må gerne dele dem med andre, hvis de spørger dig om lov. Hvis andre har taget et billede af dig, skal de spørge dig om lov til at dele billedet med andre og hvis de vil tagge dig.

Hvis du gerne vil dele billeder af dine venner, skal du altså også huske at spørge dem før du begynder at dele billederne.

 

Billeder med nøgenhed

Nogle af de billeder, som bliver sendt mellem børn og unge, kan være billeder med nøgne mennesker eller mennesker, som har sex. Det er der nogle børn og unge som synes er sjovt, frækt eller spændende. Andre synes ikke, det er rart at se de billeder.

Når du er under 15 år, må du ikke sende billeder af dig selv, hvor du er nøgen, viser kønsdelene frem eller har sex.

Når du er mellem 15 og 17 år, må du gerne dele intime billeder af dig selv, hvis du har lyst til det. Men du må ikke lægge intime billeder af dig selv på nettet, så alle kan se dem. Du må heller ikke sende et intimt billede til flere på en gang - kun til én, som gerne vil have det. Du kan ikke give lov til, at hun eller han må dele det med andre, for det vil være ulovligt, hvis de gør det. Den slags billeder kaldes for børneporno og straffes med fængsel.

Hvis du ikke har fået svar på dine spørgsmål ved at læse artiklen, kan du stille spørgsmål på chatten, på telefonen eller i brevkassen.