Hvornår har man sex første gang?

Man kan være 12 eller 20 år den første gang, man har sex. Halvdelen af danske unge har haft sex, når de er 16 år. Den første gang er spændende, fordi man skal til at prøve noget helt nyt. Det er nok svært at forberede sig til sex den første gang, men det er en god idé at tænke over, om du selv føler dig parat til det

Du har måske allerede snakket med dine venner eller veninder om, hvordan det er at have sex, og hvornår man skal begynde på det. Men der findes ingen regler for første gang. Nogle har sex som 12-årig, mens andre har sex som 20-årig. Det kommer ikke an på, hvad de andre gør eller synes, men kun hvad du selv føler dig parat til. Du skal ikke gøre noget, som du ikke har lyst til.

Halvdelen af danske unge har prøvet at have sex, når de er 16 år - det gælder for både drenge og piger. Halvfems procent har haft sex med en anden, når de bliver 24 år.

 

Den seksualle lavalder

Du har måske hørt om ”den seksuelle lavalder”. Det betyder i princippet, at det er ulovligt at have sex, før man er 15 år gammel. I praksis vil det dog ikke ske, at to 13-årige bliver straffet for at have sex med hinanden, hvis de begge to har lyst til det. Den seksuelle lavalder er en lov, der er lavet for at beskytte unge under 15 år mod overgreb og uønsket seksuel kontakt med voksne.

 

Sex er spændende men også et fælles ansvar

For nogen er det rigtig stort at skulle have sex første gang, for andre fylder det ikke så meget. For alle gælder det, at det er begyndelsen på noget nyt. Fordi man aldrig har prøvet det før, er det ofte forbundet med både nervøsitet, usikkerhed og mystik.

Når man begynder at have sex, er det vigtigt, at man tager ansvar for sig selv og den eller dem, man har sex med. Det handler blandt andet om at tage stilling til beskyttelse, så man ikke bliver smittet med sexsygdomme , eller som pige bliver uønsket gravid.

Beskyttelse er altid et fælles ansvar mellem dem, der har sex – det kan enten være p-piller , kondom , slikkelap, handsker eller noget helt femte. Det er en god idé at snakke med sin partner eller partnere om beskyttelse inden den første gang, så der ikke opstår en akavet situation.

Hvis du ikke har fået svar på dine spørgsmål ved at læse artiklen, kan du stille spørgsmål på chatten, på telefonen eller i brevkassen.