Kan man tage til sin læge uden sine forældre og få at vide, om man er gravid?

Hvis du har mistanke om, at du er gravid, men helst ikke vil involvere dine forældre, kan du selv købe en graviditetstest og undersøge det. Hvis du tager til din læge og er under 15 år, har lægen i princippet pligt til at oplyse dine forældre om det.

Hvis du går og spekulerer på, om du er gravid, kan du selv gå i supermarkedet eller på apoteket og købe en graviditetstest. Så slipper du for at gå til lægen og bekymre dig om, om dine forældre finder ud af noget. En graviditetstest er 99% sikker, hvis du tager den dagen efter din menstruation er udeblevet. Testen fungerer sådan, at du skal tisse på den (helst morgenurin), og så venter du et par minutter og kan derefter aflæse resultatet på testen. Læs altid brugervejledningen grundigt.

 

Finder mine forældre ud af noget?

Hvis du går til lægen for at få undersøgt, om du er gravid, skal du vide, at dine forældre har ret til at få indsigt i dine behandlinger, indtil du bliver 18 år gammel. I særlige tilfælde kan lægen dog gå med til, at dine forældre ikke får noget at vide - det kommer helt an på den enkelte læges skøn. Du kan sagtens selv bestille tid hos lægen eller en præventionsklinik, men det kan ikke garanteres at dine forældre ikke bliver indblandede, hvis du er under 18 år. 

Det vil under alle omstændigheder være en god idé at snakke med dine forældre, hvis du er blevet uønsket gravid. Det er ikke rart at skulle gå rundt med den viden selv. Og selvom dine forældre måske bliver kede af det og sure, ønsker de dig det bedste.

 

Hvad nu hvis…

Når en graviditetstest viser positiv, er det et tegn på graviditet. Man skal altså tage stilling til, hvad man gerne vil, hvis graviditeten ikke var planlagt. Hvis testen ikke er lavet oppe ved lægen, kan det være en god idé at få lægen til at lave en graviditetstest, der kan bekræfte den første test. Hos lægen kan man også få vejledning om graviditetsforløbet og eventuel abort.

Hvis du ikke har fået svar på dine spørgsmål ved at læse artiklen, kan du stille spørgsmål på chatten, på telefonen eller i brevkassen.