Hvilken slags beskyttelse skal jeg bruge?

Noget prævention beskytter mod sexsygdomme mens andet beskytter mod uønsket graviditet. Den præventionsform der passer bedst til dig, afhænger af hvem du har sex med, og den type sex du dyrker.

Når piger har sex med hinanden, eller drenge har sex med hinanden, er det relevant at beskytte sig mod sexsygdomme. Når en dreng og en pige har sex med hinanden, er det både vigtigt at beskytte sig mod sexsygdomme og uønsket graviditet. Der er flere forskellige måder, man kan beskytte sig på.

Læs mere og få gode tips i Sikker Sex Quizzen herunder!

Kondom

Et kondom er et hylster, der rulles ned over pikken, inden man har sex. Kondomet beskytter ved at danne en barriere mellem kønsdelene. På den måde kan man ikke kan blive gravid, og risikoen for at få en sexsygdom nedsættes markant.

Det beskytter piger og drenge, der har sex med hinanden mod sexsygdomme og uønsket graviditet, når de har samleje i skeden.

Kondomet beskytter også mod sexsygdomme ved analt samleje, oralsex og hvis man bruger sexlegetøj.  Et kondom beskytter også mod sexsygdomme for drenge, der har sex med drenge, hvis man bruger det under analsex og oralsex.

Femidom

Et femidom er en pose, som pigen kan sætte op i skeden inden samleje. Det fungerer på samme måde som et kondom ved at danne barriere mellem kønsdelene.

Femidom forhindrer uønsket graviditet og sexsygdomme.

Slikkelap

En slikkelap er et tyndt stykke plastik eller latex. Det er cirka 15 x 25 cm stort. Slikkelappen beskytter mod sexsygdomme ved oralsex på kvinder, og hvis man slikker en dreng eller pige i numsen.  Slikkelappen lægges hen over det område, der skal slikkes på - det kan være klitoris, kønslæber eller endetarm. Det kan være rart med lidt glidecreme inden under slikkelappen.

P-piller

P-piller   beskytter mod uønsket graviditet ved at forhindre ægløsning og ved at gøre slimen i livmorhalskanal sej, så der ikke kan trænge sædceller igennem. Pillerne spises i 21 dage efterfulgt af en pause på 7 dage, hvor der kommer en blødning. Man kan hverken blive gravid, mens man spiser pillerne eller under den 7 dage lange pause. P-piller beskytter ikke mod sexsygdomme.

Der er flere andre muligheder for prævention for at undgå graviditet som fx spiral, minipiller, p-stav, p-ring, p-plaster, pessar og p-sprøjte, og man kan bruge handsker for at undgå smitte med sexsygdomme.

Hvis du ikke har fået svar på dine spørgsmål ved at læse artiklen, kan du stille spørgsmål på chatten, på telefonen eller i brevkassen.